L’Ateneu Barcelonès trasllada cinc palmeres del seu jardí a un viver

Data de l'activitat: 

25/05/2020 - 18:30

L’Ateneu està immers en un procés de restauració de l’anomenat Espai Rogent,  amb el qual es recupera una part del conjunt construït del Palau Savassona, a la planta baixa, en situació de lloguer extern des de fa dècades. La recuperació d’aquest espai històric ubicat al subsòl s’ha realitzat preservant el patrimoni vegetal del jardí.

I és que les condicions actuals de l’Espai Rogent, requerien prendre mesures d’impermeabilització, cosa que ha comportat la necessitat d’aixecar una part del paviment actual del jardí i el trasllat d’algunes de les espècies vegetals existents.

L'operació, validada per l'àrea d'espais verds i gestió de l'arbrat de l'Ajuntament de Barcelona, ha estat realitzada per l'empresa Moix que té cura habitualment del jardí de l’Ateneu i en coneix les espècies i peculiaritats botàniques.

Les quatre Livistona chinensis (espècie protegida, arribada de la mà dels indians a finals del segle XIX) i una palmera canària s'han traslladat a un viver del Maresme on es tractaran amb totes les garanties de cura necessàries. Un cop acabades aquestes tasques d’impermeabilització, retornaran a l’Ateneu, es replantarà l’arbrat desplaçat, i es recuperarà l’aspecte habitual i la funcionalitat del jardí.

L’origen d’aquest espai prové de la compra que els germans Serra (Josep i Llogari), a la segona meitat del segle XIX, fan dels edificis del carrer del Bot 23‐25 per a l’ampliació del Palau Savassona. Elies Rogent és l’arquitecte encarregat de la reforma que fusiona aquestes noves cases al Palau existent i també de la construcció d’aquest espai sota el jardí.

Amb aquesta remodelació es crearà un espai d’arxiu amb armaris compactes per a 40.000 volums, en condicions d’especial protecció, per a la conservació d’aquest valuós fons històric de l’Ateneu Barcelonès.

Vídeo del trasllat de les palmeres del jardí de l'Ateneu

Fes-te'n soci