L’experiència del passat. La història i els seus espectres

Data de l'activitat: 

25/02/2022 - 18:30

L’Ateneu Barcelonès i l’Institut Francès organitzen l’acte “L'experiència del passat. La història i els seus espectres”. L’objectiu és analitzar els principals cataclismes que han marcat el segle XX i com els hem conceptualitzat. Un debat que abordarem de la mà del filòsof i professor de l’Institut Catholique de París, Raphael Zagury-Orly. L’acte, presentat per la filòsofa Dolors Valls, tindrà lloc divendres 25 de febrer, a les 18.30 h, a l’Ateneu.

En aquest acte, examinarem la qüestió de la nostra relació amb la història i com hem abordat fins avui els fets històrics catastròfics i traumàtics del segle XX. La Primera i Segona Guerra Mundial, el Gulag, l'Holocaust, el Genocidi de Cambodja, la Revolució Cultural Maoista, així com les guerres, els passats colonials i altres esdeveniments de la història.

Reflexionarem si encara ara estem sotmesos a sucumbir a les espectralitats, les venjances i les repercussions, d'una aplicació sistemàtica, precipitada i complaent d'una història determinada, fins i tot predeterminada. Aprofundirem si cal forjar un altre pensament capaç d'apropar-se a tots aquests esdeveniments.
Abordarem aquests esdeveniments d’una forma diferent per tal de veure si podem conciliar-nos amb el sentit de la història. I debatrem si cal considerar-los com a marcadors d’una cesura singular i incicatritzable de la nostra història.

Una reflexió que tindrà en compte l'abast del que està passant amb la nostra contemporaneïtat politicosocial en tota la seva singularitat. Ens referirem a pensadors com Derrida, Lévinas, Walter Benjamin, Lyotard, Rosenzweig o Anders que ja s’han enfrontat a aquesta qüestió des d'una idea de justícia irreductible a la perpetuació de l’incessant sentit de la història.

Nota de premsa 

Fes-te'n soci