Nou cicle: Més intel·ligents, més humans?

Data de l'activitat: 

15/09/2023 - 14:15

Més intel·ligents, més humans?
Algoritmes, societat i cultura.

Cicle sobre Intel·ligència Artificial
Setembre – desembre de 2023

L’Ateneu Barcelonès organitza el cicle "Més intel·ligents, més humans?", un cicle que proposa una reflexió i debat sobre l'impacte que tenen i tindran els algoritmes a la nostra societat i, de manera més específica, en el món de la cultura.

El cicle oferirà una visió transversal i crítica, que s’allunyi de les tecnofilies i les tecnofòbies, per poder abordar moltes de les qüestions de fons que afloren quan parlem d’intel·ligència artificial:

·Fins a quin punt les IA es poden considerar realment intel·ligents? ·Les IA poden esdevenir conscients o desenvolupar emocions pròpies? ·Quines relacions de poder perpetuen o engendren les IA? ·Les IA seran capaces de hackejar el sistema operatiu humà? ·Arribarà un moment en què no podrem distingir les creacions humanes de les realitzades per màquines? ·Quins relats fem sobre les intel·ligències artificials? ·Com les IA reconfiguren la creació cultural? ·Les IA són aliades o enemigues per a abordar l’emergència climàtica? ·Podem pensar un futur sense la col·laboració entre la intel·ligència humana i la intel·ligència artificial? ·És necessària la dissidència sobre algun aspecte de la IA?

El cicle comptarà amb un seguit de ponències, diàlegs i taules rodones que situaran i aprofundiran en totes aquestes qüestions, tant des d’un àmbit més general com des de les verticals específiques de diverses disciplines (societat, cultura, ciència, ètica i filosofia, arts, etc).

A més, la programació tindrà activitats complementàries com tertúlies, projeccions de pel·lícules i concerts, les quals permetran a les persones participants aproximar-se a les intel·ligències artificials des de l’experiència, en tant que subjectes actius per poder respondre de manera crítica les preguntes que planteja el cicle.

Cada mes s’anunciaran les noves activitats del cicle. El programa d’activitats de setembre és el següent:

Divendres 15 de setembre:

Conferència L'art d'esdevenir humà, una conversa entre Rob Riemen, president de Nexus Institut, i Neus Tomàs, directora adjunta del ElDiario.es, a la Sala Oriol Bohigas, a les 7 de la tarda. Reflexionarà sobre els possibles itineraris existencials per “assolir la humanitat” en aquest món digitalitzat per màquines, enmig del creuament de dades i algoritmes. En col·laboració amb DiploCat, Editorial Taurus i Arcàdia Editorial.

Tertúlia als Vespres a l'Ateneu sobre IA, amb Jordi Damià, consultor en estratègies de la informació i transformació d'empreses. Conversarem i dialogarem sobre com la IA determinarà la nostra manera de viure, ajudant-nos a tocar de peus a terra per visualitzar una era que ja és aquí. Serà a la sala Pompeu Fabra a les 7 de la tarda.

Dilluns 18 de setembre:

Dinar-tertúlia d'Economia amb Esther Vera, periodista, politòloga i directora del diari Ara, sota el títol Com pot canviar la IA el periodisme? Aquest acte requereix inscripció prèvia i es farà a l'Hotel Rívoli de 2 a 4 de la tarda.

Tertúlia Democràcia i tecnologia a l’AB sota el títol Reflexions entorn la IA: on som?, on anem?, quines implicacions socials i democràtiques planteja?, de 6 a 8 de la tarda, al Petit Ateneu. Hi participaran Ariadna Font, Ramón López de Mántaras, Ricardo Baeza-Yates i Jordi Ascensi.

Dimecres 27 de setembre:

Conferència Fer dissidència en temps d'IA. Una política de nosaltres mateixos amb el filòsof i tecnocrític Éric Sadin. La reflexió girarà entorn la possibilitat d'una dissidència activa en temps d'IA i el que això suposaria per a la nostra manera d'afrontar la quotidianitat. En col·laboració amb DiploCat i l’Institut Francès.

Dijous 28 de setembre:

Conferència inaugural del curs acadèmic, a càrrec de Ricard Faura, vicepresident de l’AB. Plantejarà una reflexió ètica en temps de tecnologia sota el títol Cultura i Tecnologia, passat, present i futur de l'Ateneu. Serà a la sala Pompeu Fabra a 2/4 de 7 de la tarda.

 

Aquest cicle està organitzat per les diverses seccions de l’Ateneu Barcelonès sota la coordinació de Paula Boet, ponent de la secció de Ciència i Tecnologies de l’Ateneu Barcelonès, i Ricard Faura, Vicepresident segon i secretari de la Junta de govern de l’Ateneu Barcelonès.

Fes-te'n soci